Az alapzat és a falak befecskendezése

A Sikkaton SAN száraz világosszürke, portlandcementből, módosított kvarchomokból és különleges szervetlen vegyszerekből álló porkeverék. Vízzel való összekeverés és a falazatba fúrt megfelelő lyukakba történő befecskendezés után szigetelő réteget képez a felszálló talajnedvesség ellen, és így alkalmas a falazat megfelelő szigetelésére.

suché murivo - injektáž základov Sikkaton

A Sikkaton SAN kettős hatása 

Az egyik összetevője makroszkopikus pórusokat és repedéseket zár be a falazatban, a másik pedig a nyílás körül minden irányban diffundál. Az aktiváló vegyi anyagok vegyi reakcióba lépnek a vízzel és a falazatban található szabad ionokkal. Ez olyan vízálló, kristályos alakzatokat hoz létre, amelyek pórusokat, kapillárisokat és finom repedéseket tömítenek el a falazatban, és előkészítik a kapillárisokat úgy, azok hogy víztaszítóvá váljanak. Ez leküzdhetetlen akadályt teremt a felszálló nedvesség számára. A habarcs behatol a falazatban fellépő repedésekbe és üregekbe, ahol megszilárdul és helyettesíti a fúrással, eltávolított falazatot. Befecskendezés után a szerkezet szilárdsága és a falazat légáteresztő képessége nem változik.

Az alapok befecskendezése során alkalmazott technológiai eljárás

A falazaton megjelölik a majdani szigetelő réteg síkjában kialakítandó furatok helyét. A lyukak átmérője a fal vastagságától és a falazóanyag minőségétől függően 20-32 mm. Tengelytávolságuk max. 11 cm, a lejtés kb. 30°, a hossz 5 cm-rel rövidebb, mint a fal vastagsága. A párhuzamosság fenntartása elengedhetetlen. A nyílásokat tisztítsa ki és utána töltse fel vízzel.

A Sikkaton SAN-t keverje össze vízzel 8 liter víz/12 kg Sikkaton SAN arányban (térfogat arányban kifejezve 4:3,1 kg Sikkaton SAN=0,5 liter). Az előkészített oldatot töltse a nyílásokba. Ismételje a folyamatot a teljes telítettségig. Az összekevert mennyiséget 20 percen belül el kell fogyasztani. A falazat szárítási folyamata számos tényezőtől függ (a falazat fizikai-kémiai tulajdonságai, a környezet jellege, a nedvesítés mértéke, szárítási módszer stb.). Ezalatt a furatok körül fehér „virágzatok“ jelenhetnek meg a falazaton, amelyek ártalmatlanok és könnyen eltávolíthatók. A kialakított szigetelő réteget kösse össze a padlószigeteléssel.

A szigetelési rendszer ajánlásai

A Sikkaton rendszert olyan eljárásokkal javasoljuk kombinálni, amelyek megszüntetik a nedvesség hatását (légáteresztő vakolatok előállításánál használt adalékanyagok, ill. javító vakolatok). A talajnedvesség elleni kiegészítő szigetelés esetén járjon el az előre elkészített projekt alapján. Kérjen szakértői tanácsot.

Óvintézkedések injektálás alkalmazása esetén

A Sikkaton SAN nem használható habarcs vagy beton adalékanyagként.  Nem véd a pH < 5,5-nél alacsonyabb talajvíztől. Tilos5° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazni. A Sikkaton SAN vízzel való összekeverés esetén lúgos kémhatású, ezért alkalmazásakor használjon személyi védőfelszerelést.

Kémiai befecskendezés

A szigetelő beton alkalmazása után a falazat ellenállóvá válik a nedvességgel szemben. A kezelt betonszerkezet nyomásvízzel, kőolaj- és mezőgazdasági termékekkel, illetve egyes vegyi anyagokkal szemben ellenálló.

izolácia betónu

A beton kristályos szigetelése - Sikaton Isol

A beton másodlagos védelmére szolgáló száraz szürke habarcs keverék. A beton szigetelő tulajdonságainak javítására szolgáló hatóanyagokat és portlandcement, illetve módosított kvarchomok hordozóelemeket tartalmaz. A szigetelőanyagnak a technológiai eljárásnak megfelelően történő alkalmazása után a kezelt betonszerkezet áthatolhatatlanná válik a vízzel, különböző anyagokkal és vegyszerekkel szemben, melyek pH-értéke> 5,0. 

A hatásmechanizmus elve a víz át nem eresztő kristályok kialakulása a hatóanyag vízzel való reagálása, valamint a kristályok beton keresztmetszeti növekedése következtében. A kristályok benövésének mélysége 14 nap után legalább 60 - 70 mm. A kristályok akár 0,4 mm vastagságú finom hajszálrepedéseket és betonhibákat is képesek áthidalni. A folyékony állapotban lévő víz szivárgása többé nem lehetséges, azonban a vízgőz továbbra is áthatolhat az épület szerkezetén. 

A szigetelőanyag tartóelemei az alkalmazott felületen a cement-tejhez hasonló bevonatot képeznek,
amely a tömeg hatékonyságának korlátozása nélkül eltávolítható. A mechanikai és a statikus tulajdonságok nem változnak az impregnáló anyag alkalmazása miatt, és a hatóanyagok nem csökkentik a betonacél korróziógátló tulajdonságait.. Ez egy környezetbarát termék, amely alkalmas ivóvízzel való érintkezésre.

A kémiai injektálás alkalmazása a gyakorlatban

 • Új betonszerkezetek vízszigetelése
 • A régi beton utólagos szigetelése
 • Talajnedvesség, talajvíz-behatolás és nyomásvíz elleni szigetelés
 • benzinkutak, parkolók és földalatti garázsok szigetelése olajtermékekkel szemben
 • medencék, tartályok, szennyvíztisztító telepek, üledéktartályok, emésztőgödrök szigetelése
 • istállók, műtrágya raktárak, trágyadombok, silók szigetelése

Jóváhagyott tanúsítványok 

A Szlovák Köztársaság fő higiénikusának 544/2001-ŠZÚ SR sz. határozata
C3.3/01/1253/1/C/C04 sz. műszaki tanúsítvány

A kémiai injektálás különböző területeken használható

 • benzinkutak, parkolók és földalatti garázsok szigetelése olajtermékekkel szemben
 • medencék, tartályok, szennyvíztisztító telepek, üledéktartályok, emésztőgödrök szigetelése
 • liftaknák, erőművi hűtőtornyok, hídszerkezetek, stb. szigetelése.
 • ivóvíztartályok szigetelése
 • támfalak, betonpadlók szigetelése
 • téglafalak függőleges szigetelése

A falazat kémiai injektálás fő előnyei

jelentősen csökkenti a nedves folyamatokat, mivel nincs szükség a beton megkeményedésére, lehetővé teszi a hagyományostól eltérő formájú betonszerkezetek szigetelését

az adalékanyagok használata lehetővé teszi a statikus és a dinamikus repedések, a szerkezeti és a dilatációs csatlakozások stabilizálását és tömítését

biztosítja a betonszerkezet ellenállását olyan olajtermékekkel szemben, mint a benzin, a dízelolaj vagy a transzformátorolaj

4 atm-ig tökéletesen szigeteli a régi és új betonszerkezeteket a nyomásvíz ellen 

meghosszabbítja a betonszerkezet és a drótháló élettartamát és ellenállóképességét

ugyanakkor ellenáll a pH> 5,5 értékű folyadékoknak is

Különböző nem hagyományos formák szigetelésére is alkalmas

Technológiai eljárás

A felülettel szemben támasztott követelmények

A felületnek mentesnek kell lennie a szennyeződéstől, portól és laza részecskéktől, olajtól, zsírtól és festékmaradéktól, hogy biztosítva legyen a tiszta felületet és a nyitott kapilláris rendszer. A törmeléket és a sérült réteget távolítsa el az egészséges betonig. A 0,4 mm-nél szélesebb repedéseket vágja ki és hozza helyre javító beton segítségével. A téglafalat vonja be különleges, mészmentes habarccsal. Mivel a kristályosodás kizárólag víz jelenlétében zajlik, a kezelt felületet alaposan nedvesítse be. A friss, nedves alapzat ideális.

Javaslatok

Habár a Sikkaton® ISOL szigetelőanyaggal kezelt felület nem igényel védőréteget, felszíni kezelésként nem ajánljuk, mivel nem felel meg az esztétikai feltételeknek. A Sikkaton® ISOL alkalmazását a nedvesség kiküszöbölését célzó intézkedések végrehajtásával egyidejűleg ajánljuk.

 A szigetelő bevonat alkalmazása előtt azt javasoljuk, hogy a teljes betonfelület kezelésére használjon javító betont, vagy különleges javító habarcskeveréket.

Alkalmazások

Miután vízzel, megfelelő arányban összekeverte, vigye fel Sikkaton® ISOL szigetelőanyagot az előkészített felületre, kőműves ecsettel, nagyméretű vízszintes felületek esetén, seprűvel. Alkalmazás után a kezelt felület 4-5 napos nedvesítést igényel. Zárt térben és mély aknákban biztosítsa a megfelelő légáramlást. A szigetelés 14 - 21 nap után éri el az előírt paramétereket.. Betonpadlók esetében, a Sikkaton® ISOL alapozó betonra történő alkalmazását követően, azonnal alkalmazható a beton esztrich. A földdal való kitöltést 3 nappal a szigetelés után kell elvégezni. A felvitt Sikkaton® ISOL réteg megkeményedését követően a nem megkötött maradékok mállani és potyogni kezdhetnek, ami azonban nem jelent hátrányt, és nem befolyásolja a szigetelés hasznosságát és minőségét.

Figyelmeztetés a Sikkaton használatakor

Vízzel való összekeverés esetén a Sikkaton® lúgos kémhatású, ezért alkalmazásakor használjon személyi védőfelszerelést és légzőkészüléket, mivel az anyag káros hatással lehet a nyálkahártyára és a bőrre.

Tárolás

Száraz helyen, zárt, eredeti csomagolásban 12 hónapig tárolható.

Az injektált keverék nem toxikus anyagokat tartalmaz

A Sikkaton szilikátos töltőanyaggal és szervetlen aktiváló anyaggal kezelt cementből készül.

Földalatti szerkezetek vízszivárgás elleni védelmének alternatív megoldásai

Alkalmazás az aktív oldal felől

Betonfal 
Az alapzati beton kezelését a falak betonozása előtt végezze el. A kezelt betonfalat nem kell kiegészítő falazással védeni.

izolácia betónovej steny z aktívnej strany

Alkalmazás a passzív oldal felől

Betonfal 
A szigetelésre a falak betonozása után kerítsen sort. A külső falakat és az alapzati betont szigetelje egyszerre, eközben ügyeljen a függőleges és a vízszintes felületek érintkezési pontjaira A függőleges kezelt felületek kezeléséhez légáteresztő, mészmentes habarcsot ajánlunk.

izolácia betónovej steny z pasívnej strany

Alkalmazás az aktív oldal felől

Kőműves fal
Az alapzati beton kezelését a falak betonozása előtt végezze el. A falazóanyag első sorát helyezze mész nélkül, korrekciós habarcsba. Tisztítsa ki a réseket kívülről, 2 cm mélységig. Az így előkészített, kezelt falra vigyen fel egy megfelelő korrekciós habarcs réteget. A szigetelt fal nem igényel kiegészítő falazást.

izolácia murovanej steny proti vlhkosti

Alkalmazás a passzív oldal felől

Téglafal 
Tisztítsa ki a réseket belülről, 2 cm mélységig. Az így előkészített falra vigyen fel egy megfelelő korrekciós habarcs réteget. A külső falakat és az alapzati betont szigetelje egyszerre, eközben ügyeljen a függőleges és a vízszintes felületek érintkezési pontjaira A függőleges kezelt felületek kezeléséhez légáteresztő, mészmentes habarcsot ajánlunk.

izolácia murovanej steny proti vlhkosti